Foodlingo: Avondbrood

Het kan verkeren. Brood was een tijdje zó fout, dat je een twitterstorm over jezelf uitriep als je je liefde voor het gebakken graan openlijk beleed. Maar brood ‘mag’ weer en wordt nu zelfs in één ruk door tot hoofdmaaltijd van de dag gebombardeerd. In Berlijnse en Hamburgse hiphoreca eten gasten het tegen dinertijd al: avondbrood. Iets van vroeger? Nog meer van nu!

Geen avondbrood zonder goed (zuurdesem)brood; © Marjan Ippel

Geen avondbrood zonder goed (zuurdesem)brood; © Marjan Ippel

Vesperbrood wordt het in de zuidelijke en Vlaamse provincies wel genoemd. Maar vooral in het protestantse Noord-Duitsland bestaat een lange traditie van avondbrood, ook wel Marende geheten.
Een avondmaaltijd – vaak net als de Britse high tea aan het eind van de middag genuttigd – die niet draait om aardappelen-vlees-groente, maar om brood, (huisgemaakte) worst, kaas en boter, plus tafelzuur en andere bijzaken on the side.
Bij mijn vrienden in Keulen ontkom je er niet aan dat de tafel tegen vijf uur wordt volgezet met brood en aanverwanten.
Het Duitse Manager Magazine wijdt deze week een lang artikel aan Das Comeback des Abendbrots. Waarbij vooral de nadruk wordt gelegd op verlichting van de taken van de werkende huisvrouw. Brood smeren voor de avondmaaltijd duurt immers minder lang dan koken. Tja.
Nu de 24-uurs economie eindelijk ook foodwise op stoom komt, is het helemaal geen vreemde ontwikkeling dat we ‘s avonds brood gaan eten. Zoals we nu ook ‘s morgens cocktails kunnen gaan drinken en rond middernacht ontbijten, ijs bij het hoofdgerecht eten, hartige yoghurt naar binnen werken, of de dag beginnen met een gerecht als huevos rancheros dat we tot voor kort toch echt eerder als een avondmaal zouden hebben beschouwd. Dit principe van all-day everything benoemde ik eerder al tot dé foodtrend van 2016.
En waarom zouden we niet? In brood zitten minstens zoveel vezels, mineralen, vitamines en andere gezonde bestanddelen als in rijst, noedels of aardappels. En een broodmaaltijd hoeft bepaald niet koud te zijn – zo dat een avondlijk struikelblok is. Denk aan de populaire steak sandwich, de gua bao (Taiwanese steamed pork bun) of merg op toast. Maar ook aan talloze vleesloze broodopties. Elke keuken heeft wel zijn eigen variant op brood-met-warm-beleg.
Eigenlijk is avondbrood de sublimatie van al wat lekker is. Omdat het brood de drager van en tegelijk het excuus is voor onnoemelijk veel andere fijne zaken. Zoals in überhippe horecazaken à la het Berlijnse Bikini en het Hamburgse HEJPAPA.
Overigens wordt Abendbrot/Vesperbrot/Marende in Duitsland – ook bij mijn Keulse vrienden – vaak gezien als tussenmaaltijd. Net als de Britse high tea en de Vlaamse en Brabantse traditie van de koffietafel, en eigenlijk zelfs het Zweedse koffieritueel fika. En dat is misschien wel het beste nieuws, want dan ga je een paar uur later gewoon nóg een keer aan tafel! Mét brood, vanzelfsprekend.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Meer foodlingo hier.