Foodlingo: Aperitivo

Wat komt er ná ontbijt, brunch, lunch en tea, maar vóór diner, cocktails en late nite snacks? Precies. De Nederlandse hiphoreca ontdekt een nieuw timeslot: het aperitivo. Grofweg tussen zes en negen uur ‘s avonds, met een piek tussen zeven en acht. Met dank aan het feit dat wij Nederlanders qua outgoing eet- en drinkgedrag steeds mediterraner worden. Ondanks het Hollandse weer.

Aperitivo in Venetië; © Marjan Ippel

Aperitivo in Venetië; © Marjan Ippel

Aperitivo kennen we van onze mediterrane vakanties. Van steden- en businesstrips naar Milaan, Venetië, Bologna, Turijn… Prendere l’aperitivo is borrelen, maar dan op z’n mediterraans.

Spritz

En of het nu komt doordat typische mediterrane bitterzoete aperitivo-drankjes als spritz, vermout(h) en Campari, maar ook frizzante wijnen en non-alcoholica als Crodino en Sanbitter al een tijdje populair zijn bij ons, feit is dat de ene na de andere hipbar in het rijtje ‘ontbijt-brunch-lunch’ nu ook ‘aperitivo’ met witte verf op het raam kalkt.

Pre-diner

Vooral een Noord-Italiaans gebruik, maar ook in het zuiden gebezigd, is de aperitivo een pre-dinner drink met als doel om onderweg van werk naar huis te socializen en tegelijk het smaakpalet te openen voor het aankomende diner (het woord stamt van het Latijn en betekent zoiets als ‘openen’).
Het diner dat echter nogal eens wordt overgeslagen als de aperitivo gezellig genoeg en de begeleidende happen overvloedig zijn.

After work

De aperitivo vindt plaats in het buurtcafeetje, zo’n beetje na het werk tussen zes en negen uur ‘s avonds, met een piek tussen zeven en acht uur. Oftewel ná onze borreltijd, als de gemiddelde Nederlander traditioneel al lang en breed z’n aardappels prakt.

De innerlijke mediterraan

Maar omdat een groeiend aantal Nederlanders helemaal niet meer om zes uur z’n aardappels prakt, of op welk uur dan ook, maar dankzij opgedane mediterrane ervaringen weigert om zich hier door a) calvinisme en b) slecht weer nog langer te laten tegenhouden in het koesteren van hun innerlijke mediterraan, slaat de aperitivo ook hier nu aan.

Gratis hapjes

Minstens zo belangrijk als het juiste drankje zijn de in Italië gratis en in Nederland zelden bijgeleverde hapjes. Welke, dat verschilt per plaats en bar.

Pizza al taglio

Soms staat de toog tijdens het ora dell’aperitivo helemaal vol met olijven, worsten, kaas en hartige eenhappers als gevulde artisjokharten en zelfs verse mozzarella. Soms ook beperkt de begeleiding zich tot een plastic bakje chips. Ook pizza al taglio – vierkante stukjes plaatpizza – is een typische aperitivohap.
En laat die nu óók ineens in het straatbeeld opduiken!

Tekst & Beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Dé zomerdrankjes 2016 sont arrivé!