Filterespresso?

Italianen geloven graag dat alleen zij weten wat koffie is. En dat koffie gelijk staat aan espresso. Filter? Het idee alleen al. Toch hebben ze de laatste decennia al Nieuw-Zeelanders, Australiërs en Amerikanen er met hun espresso vandoor zien gaan. En nu komt de volgende klap: de grootste espresso-exporteur van Italië, Lavazza, gaat in filterkoffie. Filtro Italiano. Is dat geen landverraad? Of op z’n minst een contradictio in terminis?

Filtro Italiano: contradictio in terminis?

Filtro Italiano: contradictio in terminis?

Espressogigant Lavazza heeft ontdekt dat ‘filterkoffie in opkomst is onder Young Uban Professionals,’ zo staat in het persbericht van Lavazza Filtro Italiano te lezen.
En dat is reden voor het familiebedrijf sinds 1895 om van de strikte espressotraditie af te wijken en met het uitbrengen van twee filterblends te vloeken in de Italiaanse kerk.
Een opmerkelijke stap voor een bedrijf dat zo stevig wortelt in de Italiaanse espressotraditie. En dan één van die Filtri Italiani ook nog doodleuk ‘tradizionale’ noemt. Terwijl er weinig traditioneels is aan Italiaanse filterkoffie. Geen inheemse concurrent die ze dat vooralsnog nadoet.
Nu brengen de Italianen de filterkoffie om veiligheidsredenen ook niet op de eigen markt uit. Ze gokken vooral op Noord-Europese landen zoals Nederland waar filterkoffie juist niet enkel een yuppendingetje is, maar is geworteld in de koffietraditie. Zoals espresso dat is in de Italiaanse.
Aldus het persbericht: ‘Superieure Italiaanse kwaliteit met de heerlijke geur van een typisch Italiaans café waar het serveren van espresso tot kunst is verheven.’
Maar dan dus door een filter gehaald. En dat is ook precies wat je proeft, zo bleek tijdens de presentatie in restaurant The Roast Room in Amsterdam: een gefilterde Lavazza espresso. Niet te uitgesproken, niet te slap, maar middle of the road. Zo’n beetje wat Hollands filterkoning Douwe Egberts met z’n espressoblends doet.
Landverraad? Zelfmoord? Contradictio in terminis? Als onze voorheen nationale trots Douwe Egberts espressokoffie kan blenden, waarom Lavazza dan geen filterkoffie?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Lees ook: Ambachtelijke oploskoffie? Yep!