Een gelukkig 4712 (jaar v.h. schaap)!

Afgelopen woensdag werd over de hele wereld Chinees Nieuwjaar gevierd. Volgens de maankalender bevinden we ons nu met het jaar 4712 in het jaar van het schaap (of ram of geit). En dat werd vanzelfsprekend gevierd met eten. Veel eten. En symboliek. (Maar weinig schaap, ram of geit.)

Tofu staat voor rijkdom en geluk; © Marjan Ippel

Tofu staat voor rijkdom en geluk; © Marjan Ippel

We kennen de Chinese nieuwjaarsvieringen van de leeuwendans. Maar verder? Dat de Chinese cultuur is doordrenkt van symboliek weten we misschien ook nog wel. Ook in de maaltijden. Maar wie weet dat tijdens het Chinees Nieuwjaar gerechten worden gegeten die staan voor een lang leven (noedels), overvloed (vissen), promotie (kleverige rijstkoek) en rijkdom en geluk (tofu)?
Het was er allemaal tijdens de bonte gezamenlijke nieuwjaarsviering in restaurant Sea Palace aan het Amterdamse Oosterdok. Plus dansende leeuwen, muziek, dans en dumplings. Hoe meer dumplings je eet, hoe meer welvaart je ten deel zal vallen in het nieuwe jaar. Dat geldt kennelijk niet voor schaap, want die lag niet op het bord.
Lulu Wang, schrijfster van onder meer Het Lelietheater, legde uit dat alles wat je eet de vrucht is van de boom die groeit op drie belangrijke wortels: Confucianisme, Taoïsme en Boeddhisme.
De eerste leert ons dat eten belangrijk is om goed te kunnen denken. Daarom wordt er in China altijd eerst gegeten voordat er wordt vergaderd. Ook leert Confucius dat je met het verdelen van het eten belangrijke symbolische boodschappen overbrengt die sterker zijn dan woorden. Zo is de beste manier om je geliefde van je liefde te overtuigen niet zoenen of zeggen, maar een garnaal in haar/zijn kommetje leggen.
Het Taoïsme is de leer van yin en yang en vertelt dat elk gerecht moet zijn opgebouwd uit deze twee elementen. Daarom zie je in de Chinese keuken geen enkelvoudige gerechten, want al tijdens het bereiden moeten yin en yang goed door elkaar worden gemengd. Bijvoorbeeld vlees (yang) en groente (yin).
Het boeddhisme heeft de Chinese keuken veel vegetarische gerechten geschonken. Boeddha is namelijk tegen vlees eten en om die reden zijn er om Boeddha te plezieren duizenden vleesloze gerechten bedacht die toch goed smaken.

Meer (w)eten? T/m 1 maart kun je bij deelnemende Chinese restaurants kennis maken met het Chinees Nieuwjaar en de bijbehorende gebruiken en symbolieken i.h.k.v. het evenement ‘Samen Chinees Nieuwjaar Vieren’.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Daar komen de Japanners?