East feeds west

Toen de fusionrage rond de millenniumwissel op zijn hoogtepunt was, werd er gesproken over confusion – verwarring. Fusion was op zijn best een willekeurige mix van oosterse en westerse ingrediënten, niet geworteld in enige cultuur. Sinds een paar jaar is er een opmars van wat ik Nouvelle Fusion noem: oost ontmoet west vanuit een culturele verbintenis. Zoals Bún in Antwerpen – een culinair huwelijk tussen de Vietnamese Hoa Truong en de Zeeuws-Vlaamse Huibrecht Berends.

© Bún Vietnamese Streetfood Antwerpen

© Bún Vietnamese Streetfood Antwerpen

In New York staat een restaurant met de ongewone naam Shalom Japan. Een initiatief van een Hebreeuwse en een Japanse kok die elkaar kenden uit de keuken van een Frans restaurant. Op een dag beseften ze dat het toch wel vreemd was dat zij in de keuken hun eigen achtergrond totaal negeerden. Ze besloten samen een restaurant te openen met een mix van hun beider Hebreeuwse en Japanse wortels.
Bún in Antwerpen is eveneens ontstaan vanuit de eigen familiewortels van Huibrecht Berends, geschoold in de Sergio-Hermanleer, en Hoa Truong, dochter van bootvluchtelingen. Zij deed ervaring op in het Aziatische restaurant van haar zus in Brussel en besloot samen met haar Zeeuws-Vlaamse partner haar Vietnamese roots bloot te leggen in dit streetfoodrestaurant-meets-Sergio Herman.
Ook de koks van Nghia N Nghia in Amsterdam die samenwerken in pan-Aziatisch restaurant Chow, nemen hun eigen roots mee de keuken in. In hun dagzaak serveren ze net als Bún Vietnamees streetfood. Nouvelle Fusion at last!

Bún Vietnamese Street Food, Sint-Jorispoort 22 Antwerpen.
Nghia N Nghia, Rozengracht 106-112 Amsterdam.