Drink je groentes!

‘Een revolutie’ noemen velen de ontwikkeling van plantaardig vlees. Toch is dit ‘vleesch’ nog gebaseerd op het ouderwetse principe van een brok proteïne als middelpunt van de maaltijd. Drinkmaaltijden als Soylent en het Nederlandse Joylent gaan een stap verder: een verzameling dagelijks benodigde nutriënten in vloeibare vorm. Daaraan is recent ook Bloom toegevoegd, de eerste plantaardige drinkmaaltijd. Is drinken de echte eetrevolutie?

Binnenkort 100% drinkbaar? © Marjan Ippel

Samen of met een groep uit eten gaan, is de afgelopen jaren net zo’n culturele bezigheid geworden als het theater, de film, een museum, festival of concert bezoeken. En geen activiteit is überhaupt denkbaar zonder een eetbare component.
We verliezen onszelf in eten. Millennials en hun opvolgers, Generatie Z, zegt meer geld uit te geven aan (uit) eten dan aan kleding of wat dan ook. Eten als de ultieme vorm van hedonisme en lifestyle.
Bezoek een willekeurig popfestival en je ziet de acts wedijveren met het eetaanbod. Overdadig, sensueel en troostrijk eten met veel sauzen, kaas, room, chocola, sprinkles en andere componenten waar maar moeilijk overheen te spelen valt.
Aan de andere kant van het spectrum komt de vloeibare maaltijd op. In de VS wordt die inmiddels al verkocht in de supermarkt.
De vloeibare maaltijd is niet langer een maaltijdvervanger voor wie wil afvallen, maar een volwaardige dis, drie keer per dag.
Een uitgebalanceerde hoeveel dagelijks benodigde nutriënten, vita-mines, mineralen, proteïnes en eiwitten waarnaast de gebruiker geen vaste maaltijd meer hoeft te nuttigen. Niet meer hoef te kauwen, zogezegd.
Scheelt zeeën van tijd, geld, (opberg)ruimte en ruimte in het hoofd – er hoeft immers nooit meer te worden nagedacht over wat er nu weer gegeten moet worden.
Er komt een generatie aan die in reactie op de huidige aan godsdienst grenzende verering van eten, een nuchtere en meer functionele kijk heeft op wat nodig is aan voedingsmiddelen om dagelijks te kunnen overleven. En die dat shaket en drinkt, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag.
Misschien niet elke dag, maar dan toch heel regelmatig. Je maaltijd eten in het weekend en hem drinken door de week, zoiets?
Duurzaam is het in potentie zeker: er zal minder foodwaste zijn en een minder grote ecofoodprint. De maaltijden bederven niet en ze zouden ook gemakkelijker beschikbaar gemaakt kunnen worden in landen waar armoede, honger en/of oorlog heerst.
Betekent dat nooit meer uit eten? Of nieuwe vormen van drinkhoreca, waar je samen met je vrienden een vloeibare maaltijd consumeert?
Benieuwd wat er dan met de zeeën van vrijkomende tijd gaat gebeuren.

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017.

Lees ook: Culinaire Tunnelvisie.