De stand van het dessert

Al jaren gedragen we ons op festivals, barbecues, bij foodtrucks en in de nieuwe generatie fastfoodtenten als halve holbewoners. Groot vlees, veel jus, eten met de handen, slurpen, morsen, soms zelfs boeren: het vertegenwoordigt een zekere staat van coolness. Maar elke actie kent een reactie. En het antwoord op het schrokken kan weleens liggen in de revival van het elegante klassieke dessert.

Île flottante in de moeder aller dessertsteden Parijs; © Marjan Ippel

Île flottante in de moeder aller dessertsteden Parijs; © Marjan Ippel

Veel, groot en morsig luidden de voorschriften de afgelopen jaren in coole zaken en trucks. Alsof de moderne eter terug verlangde naar een tijd van vóór de ‘beschaving’, toen de etende mens nog niet gevangen zat in een strak corset van regeltjes en bestek.
Misschien een laatste reactie op de jaren van de nouvelle cuisine met halflege borden? Of op de moleculaire pincetkeuken, waarbij zoveel werd gepriegeld op het bord dat het eten nauwelijks nog op eten leek? En schrokken al helemaal niet aan de orde was?
Anyway, ook al takelt de foodpionierspositie van New York City langzaam af, toch is daar het eerste teken van een terugkeer naar de culinaire beschaving te zien.
Hoe? Via een door New York Magazine gesignaleerde heropleving van überelegante klassieke Franse desserts in nieuwe zaken als Le Coq Rico.
Île flottante, mille-feuille, profiterolles, vacherin – wondertjes van geraffineerdheid, waarbij je het wel uit je hoofd zult laten om je klauwen erin te zetten.
Het eten hiervan gaat in plaats daarvan gepaard met sierlijke zilveren vorkjes, damasten servetten en een verfijnd kristallen glaasje dessertwijn, in plaats van een grof-aardewerken pul lokaal gebrouwen bier.
Ik voorzag dit natuurlijk al in dit overzicht van de foodtrends voor 2016 – immers volgens Talkin’ Food® het jaar van de nieuwe elegantie.
Maarrr… Zegt een heropleving van elegantie en desserts nu ook iets over de staat van de ‘beschaving’ in een land? In Amerika of elders?
Hm. Even de Amerikaanse verkiezingen afwachten…

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Avondkoffie gevraagd.