De Hangplant=De Nieuwe Baard

Nu de meeste baristi de baard wel voor gezien houden, blijkt natuurlijke wilde begroeiing geenszins te zijn verbannen uit de koffiebar-annex-conceptstore. Die is vooral verplaatst van het eigen aangezicht naar het bardecor. Move over single speed bike aan de afgebikte bakstenen muur, hier is de 70s hangplant. De Nieuwe Baard, die ook vrouwelijke baristi prima staat.

Stadstuinwinkel/slow-coffeebar Wildernis met seventies hangbaarden aan het plafond; © Marjan Ippel

Stadstuinwinkel/slow-coffeebar Wildernis met seventies hangbaarden aan het plafond; © Marjan Ippel

Van Coffeelab UC in Eindhoven tot de net geopende Amsterdamse stadstuinwinkel-annex-slow coffee bar Wildernis en het pas gerenoveerde Vlaamsch Broodhuys aan de Constantijn Huygens-straat in Amsterdam, is de hangplant hét accessoire du saison.
Al dan niet geplaatst op een al even hangend plateau, of bungelend aan plafond of hangrek. En gecombineerd met bijpassende hanglampen aan slingerende elektriciteitsdraden, als waren het lianen in het oerwoud.
Typische seventies planten als hedera (klimop), scindapsus en de philodendron zijn allemaal weer terug. Natuurlijk geplaatst in een seventies DIY-macaramé plantenhanger.
Maar wacht even, de baard verdwijnt en de hangplant komt op… Zou dat kunnen betekenen dat de koffiescene eindelijk democratiseert en wellicht zelfs vervrouwelijkt? Oftewel: dat de barista onder de hangplanten binnenkort net zo vaak een man als een vrouw is? Immers, door de verplichte koffie-dresscode van baard en/of snor werd het vrouwelijke koffiepotentieel bij voorbaat buitengesloten.
Kijk je naar koffiebarpioniers als Back to Black en Koko Coffee & Design in Amsterdam, zie je dat het daar de vrouwen zijn die de pistonmachines en Hario-ketels bedienen.
Move over baard, leve de hangplant!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees hier over de Chef salad – óók al terug van weggeweest.