De Foodhal: Eating Apart Together

Nog maar een paar jaar geleden sloot menig restaurateur zijn stenen toko, om vanuit een omgebouwde Citroën-bus geen haute food meer, maar streetfood op straat te gaan uitventen. Inmiddels heeft elk dorp naast een eigen boerenmarkt een foodtruckfestival, en leuken foodtrucks de personeelsfeesten van het bankwezen en de voedselindustrie op. Tijd voor de foodhal (ook: foodhall). Een verbeterde – want overdekte en permanente – versie van het foodtruckfestival.

De Foodhallen in Amsterdam-West; © Marjan Ippel

De Foodhallen in Amsterdam-West; © Marjan Ippel

Er vindt opnieuw een culinaire verschuiving plaats. Nu weer van buiten naar binnen. In New York verrijst op elke straathoek een overdekte foodhall vol kramen, barretjes en eettentjes van lokale foodproducenten, zoals het  instant succes Berg’n. De mede-oprichter van het Kopenhaagse restaurant Noma, Claus Meyer, opent er binnenkort een Scandinavische foodhall. En de Italiaanse foodhall Eataly is al niet meer uit het culinaire stadsbeeld weg te denken. Er komt zelfs een kookboek uit dat exact uitlegt wat en hoe te kopen in, en te koken met de producten uit deze hal: How To Eataly: A Guide to Buying, Cooking, and Eating Italian Food.
De foodhal is overigens niets nieuws, want al decennialang een vertrouwd verschijnsel in heel Azië, waar elke stad er verschillende heeft. Meestal gesitueerd onderin een shopping mall.
En nu is Nederland aan de beurt. Onder meer Rotterdam (Markthal, Fenix Food Factory), Eindhoven (Strijp-S), Den Bosch (Paleiskwartier) en Amsterdam (Foodhallen) hebben inmiddels, of krijgen zeer binnenkort, hun eigen foodhal. Niet onderin een shopping mall, maar nogal eens in industrieel erfgoed. Een overdekte en permanente versie van het foodtruckfestival, want doorgaans vind je er exact dezelfde (street)foodproducenten, burgerbakkers, chocolademakers, worstendraaiers, bierbrouwers, pekelaars en taco-uitventers. Waarmee de foodhal vooral in ons meteorologisch onberekenbare land de perfecte plek vormt om samen met anderen te kunnen eten, zoals dat eerder op het foodtruckfestival kon: elk naar z’n eigen individuele smaak. Samen en toch apart. Eating Apart Together.
Bovendien vergunningsgewijs een stuk gemakkelijker dan eten op straat uitventen.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014