Culinaire tunnelvisie

Verschijnt er een wetenschappelijk artikel waarin wordt gezegd dat er een soort van bewijs is gevonden dat friet misschien eventueel wel niet zo heel erg ongezond zou kunnen zijn – mits, maar – racet dit nieuws als een Formule-1 wagen door alle media heen. In verkorte vorm welteverstaan: ‘Friet is gezond!’ We lijden aan culinaire tunnelvisie.

Het staat in de krant © Marjan Ippel

‘Dankzij drie koppen koffie per dag leef je langer!’ juichten de off- en online media, en kantoormedewerkers bij de koffieautomaat, gister naar aanleiding van een Volkskrant-artikel. Want ja, langer leven én koffie willen we (bijna) allemaal wel.
Een lang leven is één van de hoogste doelen die we onszelf momenteel stellen. Maar moet je in alle andere facetten van het leven een inspanning leveren om je doelen te bereiken, in eten en langer leven zijn we daartoe nauwelijks bereid.
Tenminste, niet als het ons levensvreugde of moeite kost en verdacht veel lijkt op onthouding.
Als we dankzij het slikken van wat kurkuma/gojiberries/chiazaad/ açai/gember et cetera langer kunnen leven én friet en hamburgers kunnen blijven eten: yay! Als datzelfde ook lukt met drie koppen koffie per dag: hoe leuk moet het worden?
Verschijnt er later een wetenschappelijke publicatie waarin duidelijk wordt gemaakt dat gefrituurd voedsel toch echt om bepaalde redenen ongezond is, hoor je geen medium erover.
Of als je lezers wijst op het feit dat het koffieartikel weliswaar herbevestigt wat we inmiddels allang weten, namelijk dat koffie drinken bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, maar dat er heel erg wordt getwijfeld waar de langer-leven-resultaten precies vandaan komen, en dat die misschien worden veroorzaakt doordat zieke mensen überhaupt geen koffie drinken en vanwege hun ziekte een grotere kans hebben eerder dood te gaan, is iedereen alweer naar de koffiemachine gelopen.
We willen gezond eten en drinken, maar we willen vooral datgene waar we verslaafd aan zijn, blijven consumeren mét een gezondheidsverklaring op zak. Of die verklaring nu legitiem is of niet.
We willen gerustgesteld worden dat onze dagelijkse (eet)zonden ons vergeven zullen worden en we desondanks het eeuwige leven zullen krijgen.
We lijden allemaal aan culinaire tunnelvisie.
Wist je trouwens dat friet héél gezond is?

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017.

Lees ook: BYO Cultuur