Condimentje?

‘2015 is het jaar van het condiment,’ liet ik begin dit jaar weten. En omdat deze alleskunner inmiddels een onmisbare plek op onze eettafel en die van de horeca heeft veroverd, wordt-ie gewoon nog een jaartje geprolongeerd. Ook 2016 staat in het teken van de saus, het wilde zout, de (chili)peper en alle andere – vaak spicy – smaakmakers die niet kunstmatig door de fabriek aan het eten worden toegevoegd. Maar door ons persoonlijk aan tafel. Uit de to-gofles of huis(na)gemaakt. Leve het condiment, het meest geliefde reissouvenir ever.

Jammer van die draak; © Marjan Ippel

Jammer van die draak; © Marjan Ippel

Foto: Sriracha, de in Californië door de Vietnamees David Tran al in 1980 ontwikkelde hete chilisaus met azijn, knoflook, zout en suiker, heeft mogelijk roots in het Oost-Thaise kustplaatsje Si Racha, waar het oorspronkelijk zou zijn geserveerd bij vis.
Inmiddels wordt de Californische ‘rooster sauce’, die zo heet vanwege de flesopdruk van een haan, wereldwijd gekopieerd en geëerd. Zowel in fabrieksversies als in huisgemaakte. En die gaan vervolgens door ongeacht welk eten. Van stamppot tot soep. Van amuse tot dessert en cocktail. Of – waarom niet? – bier.
Niet zo vreemd dat juist deze pittige saus in no time uitgroeide tot hét symbool van de condimentenbeweging. Geen streetfoodtent kan zonder.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Tijd voor hét winterdrankje 15/16