China: Trends én tradities

Ik hou van China en Hong Kong. Van het streetfood dat er alom aanwezig is. Van het belang dat er aan eten wordt gehecht. Van de opvatting dat eten medicijn is. Van het eten zelf. Maar ook van het feit dat je er – in tegenstelling tot bij ons – de allerlaatste trends en de allereerste tradities moeiteloos naast elkaar vindt. 

In Soho, Hong Kong; © Marjan Ippel

In Soho, Hong Kong; © Marjan Ippel

Inderdaad, gewoon op straat. Vins naturels (natural wines), zowel als gestoomde verse bamboescheuten. Caffè shakerato en cronuts in provinciestad Kunming, maar ook gestoomde oermossen of Chongqing style hot pot met metershoge schoorsteen in Shanghai. Mac ‘n cheese bij Harlan Goldstein Comfort in Hong Kong, zowel als traditionele Chinese gedroogde Jin Hua hammen. Green juice van Mr. Green Juice en zuurdesembrood of canelé’s van Levain bakery – beide in Hongkong – maar ook gepekelde eieren van een dai pai dong (streetfoodstalletje). Hemelhoog sterrenvoer en ondergrondse straathappen.
Kantoorvolk in hypertrendy outfits wacht tijdens de lunchpauze geduldig een uurlang in de rij voor dat onooglijke tentje, waar door een oude opa nog met de hand traditionele rijstnoedels worden gemaakt. Om vervolgens de maaltijd af te sluiten met een kartonnen meeneembeker single origin Ethiopische Demisse Sidamo filterkoffie van de Hong Kongse Cupping Room-barista die dit jaar tweede werd op de World Barista Championship.
Trends én tradities gebroederlijk naast en door elkaar. Veel mooier wordt het niet.