Cheers voor de tea pub

In dezelfde week dat media opnieuw meldden dat er steeds minder thee wordt gedronken in theeland Engeland, kwam het bericht dat de eerste Britse tea pub via crowdfunding vele duizenden ponden méér binnenhaalde dan het beoogde streefbedrag. Dit jaar nog opent Brew zijn deuren in Zuid-Londen. De tea pub is hét antwoord op de verstofte Britse theetraditie, aldus initiator Alex Holland.

Loinorn theevelden, Sri Lanka; © Marjan Ippel

Loinorn theevelden, Sri Lanka; © Marjan Ippel

Het is niet zo dat Britten niet meer van thee houden, aldus Brew-eigenaar Alex Holland tegen Bighospitality.co.uk. Maar dat ze dankzij onder meer de kwaliteitsverbetering én de imagoboost die koffie de laatste jaren heeft ondergaan, hun focus hebben verlegd. Door de overload aan hippe koffietentjes waar koffiezetten tot een soort sacrale bezigheid is verheven, zijn ze thee een beetje vergeten.
Met de tea pub, waarvan Holland er meer wil openen en waar potten thee en theecocktails zullen worden geserveerd, denkt hij de theedrinker terug te kunnen halen.
Al jaren pogen partijen om thee een make-over in koffiestijl te geven. Zonder al te veel resultaat. Ja, er komen meer theehandelaren en theeshops bij, maar qua horeca blijft thee het stiefkindje. Misschien heeft Holland wel gelijk en moeten Britten het antwoord op de neerwaartse theeconsumptie niet zoeken in een barista-achtige aanpak, maar kijken naar die andere Britse icoon die tot op de dag van vandaag alle stormen en trendverschuivingen heeft overleefd, zonder stoffig te zijn geworden of aan kwaliteit te hebben ingeboet: de pub.
Een intieme laagdrempelige down-to-earth buurtgebonden zaak waar je altijd vrienden tegenkomt en waar iedereen je naam kent. Waar je binnenkomt voor één drankje, om pas tegen sluitingstijd weer weg te gaan. Zoiets.
Het succes van de tea pub moet nog blijken. Maar ik denk dat we deze frisse aanpak ook in ons land zouden kunnen uitproberen. Kwaliteit bieden zonder de hoogdravendheid die aan koffie kleeft, maar juist ook aan thee. En mét een hoop gezelligheid. Het gezegde luidt niet voor niets: tea for two!
Laagdrempelige bierkroegen met (al dan niet) lokaal gebrouwen specialty bieren doen het hier extreem goed.
Wie opent de eerste bruine theekroeg?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Een nouveau-niçoise zomer