Barista, m’n koffie is koud!

In het huidige koffiedecennium wordt al een paar jaar een aanloop genomen naar wat er nu toch echt zit aan te komen: de zomer van de koude koffie. Hetzij koud gezet, hetzij gezet volgens de flash brew-methode, gemixt met tonic, of geserveerd van de tap – de koffie wordt deze zomer hoe dan ook ijs- en ijskoud gedronken. Een ijzige top 5.

Nu nog ijsklontjes en gecondenseerde melk; © Marjan Ippel

Nu nog ijsklontjes en gecondenseerde melk; © Marjan Ippel

1. Cold brew (koudgezet): In Engelstalige landen al een paar jaar volop in flesjes te koop bij zowel de indie koffiebrander als de grote supermarktketen. En ook in ons eigen land hebben we bijvoorbeeld met Dutch Cold en Le Froid nu ambachtelijk koudgezette koffie in een stoere fles. Koffie die met koud water wordt gezet, haalt andere smaken uit de koffieboon dan warmgezette koffie.
2. Vietnamese ijskoffie: Nu het Vietnamese streetfood de Nederlandse straten en foodhallen eindelijk heeft veroverd, verschijnt ook de Vietnamese ijskoffie steeds vaker in het straatbeeld. Heet gezet via een metalen filterhouder bovenop het glas, waarin op de bodem een laagje gecondenseerde melk. Geserveerd met ijsblokjes (en soms ook de gecondenseerde melk) on the side.
3. Flash brew (ook: Japanese iced method): Koffie die heet wordt gezet op ijsklontjes, zodat-ie razendsnel afkoelt. Door deze methode zou de koffie frisser en fruitiger smaken dan koudgezette koffie.
4. Tonic espresso: Een longdrink van espresso, tonic en ijsklontjes. Op zwoele zomeravonden dé alcoholvrije vervanger voor de G&T.
5. Caffè shakerato: Romeinse ijskoffie van versgezette espresso of mocca, ijsklontjes en eventueel wat suiker, geshaked in de cocktailshaker tot het ijs is vergruisd en de koffie is opgeschuimd, en uitgeschonken in een martiniglas.

Helemaal cool is het om je ijskoffie te koelen met vloeibare stikstof en van de tap te schenken, zoals de Australische koffiebar NBHD Neanderthal Cafe doet.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Het alstublieftgen