Bakkeljauw aan de Singel

Er zijn in ons land opvallend weinig Surinaamse hiptentjes. Of Turkse, Marokkaanse, Indonesische… In Parijs kun je terecht voor alle keukens waar de Franse maatschappij door de historie mee is verbonden, van Vietnamees tot Noord-Afrikaans in diverse hipgraden. In Londen idem met Indiaas en Pakistaans. Zo niet bij ons. Hoewel. Klem onder de Amsterdamse Euro-Parking zit nu café-bar-restaurant Waterkant – een verwijzing naar de flaneerkade hartje Paramaribo. Bakkeljauw eten aan de Singelgracht. Da’s behoorlijk nouvelle fusion.

Foto afkomstig van de FB-pagina van Waterkant Amsterdam

Foto afkomstig van de FB-pagina van Waterkant Amsterdam

Wordt er in Nederland een trendy café-bar-restaurant-club geopend, is de kans levensgroot dat de menukaart all American is (zie mijn vorige blog) óf Koreaans, Japans dan wel Andeaans. Slechts zelden bestaat-ie uit items die de culinaire historie van onze maatschappij en haar inwoners vertegenwoordigen. Waarom heeft het tot nu geduurd vóór chef-kok Ramon Beuk zich opwierp als de hoeder van de nouvelle cuisine Surinamienne, bijvoorbeeld? Waarom hielden chefs hun eigen culinaire roots zo lang ondergronds?
Het zal een samenspel van factoren zijn geweest – van het typisch Nederlandse maaiveld tot ons notoir nonculinaire klimaat. Feit is dat er nu eindelijk beweging in zit. Dat naar voorbeeld van het Koreaanse restaurant Yokiyo méér horeca-ondernemers in hun menukaart op zoek gaan naar hun eigen roots.
De kaart bij Waterkant is overigens niet volledig Surinaams – net zomin als eigenaar Brian Fernandes zelf. Ook breed ingeburgerde hipgerechten als de beef burger en boerderijkip van de rôtissoir kun je er eten. En natuurlijk staan de G&T’s koud. Maar daarnaast vind je er een bloemlezing van de Surinaamse keuken: broodjes bakkeljauw met peper en zuur, roti, saoto soep, Surinaamse pasteitjes, huisgemaakte orgeade (amandeldrank) en gemberbier, plus (liter)flessen Surinaams Parbo-bier. Nouvelle fusion in de Amsterdamse grachtengordel.
Waterkant, Marnixstraat 246 Amsterdam.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014