Culinaire websites Talkin’ Food en Zestz kozen voor de zesde maal het foodlingo en fauxlingo van het jaar.
Net als elk jaar werd 2014 verrijkt met nieuwe eetwoorden. Zo maakten we kennis met de Cuban sandwich die in één hete zomer op wielen alle straten van Nederland veroverde (met behulp van de film Chef!’). Met opklopsoftijs (geen commentaar) en met de dumpsuper, een nieuwe fase in de chronische supermarktprijzenoorlog…>>>>
Ook arriveerde eindelijk de haute dog in Nederland, samen met de lobster roll en de bún (Vietnamese koudenoedelsalade). En gingen supermarkten massaal aan het superfruit.
Foodtrendanalist Marjan Ippel verklaart wekelijks op Zestz zo’n trendwoord, het foodlingo, recent gebundeld in de Foodlingo Bijbel. Samen met Zestz-hoofdredacteur Ronald de Nijs kiest zij bovendien jaarlijks welk nieuw foodlingo het best de tijdgeest verwoordt en welk een faux pas maakt. Gastjurylid Bart van Olphen, auteur van Vis uit Blik en Jamie Oliver-protégé, stond hen dit jaar bij.
Foodlingo 2014: Bakboek
Tot 2014 kenden wij niet zoiets als een bakboek. We hadden kookboeken. En zelfs al stond zo’n receptenboek vol 100% rauwe gerechten, het bleef een kookboek. De televisiehit Heel Holland Bakt bleek na een aanloop in 2013 goed voor een nieuw genre rondom hét gadget aller bakkers, de oven. Het bakboek, dat dit jaar goed was voor een lawine aan nieuwe titels. Van Yvette ‘Home Baked’ van Boven tot winnaar van #HHB14 Menno de Koning móet elke kookboekenmaker er een. Bakken staat voor gezelligheid, huiselijkheid en eten als sociale daad. En dat is de tijdgeest ten voeten uit. Bovendien houdt het bakboek in z’n eentje de broek van de hele boekenbranche op.
Bakboek is ons foodlingo van 2014.
Fauxlingo 2014: Zorgei
In weinig productcategorieën bestaat er meer behoefte om via een feel-goodargument de aarzelende consument tot kopen aan te zetten, dan in het eierschap. In de loop der jaren zijn daar diverse benamingen verleend aan de nazaten van de kip. Van scharrel- en maïsei tot vrije uitloop- en rondeelei benadrukten de gezondheid van de kip en/of eier-eter. Tot het zorgei, dat naar analogie van het woord zorgboerderij wordt geraapt door zogenaamde ‘hulpboeren’ met een verstandelijke beperking. Denk: hulpsinterklazen. Niet de zorg voor de ander staat ons hierin tegen. Integendeel. Wel de behoefte om over de rug van de verstandelijk beperkte medemens marketing te bedrijven, teneinde de koper met faux argumenten tot het verhogen van het eigen marktaandeel te bewegen.
Zorgei is ons fauxlingo van 2014.
De publiekskeuze 2014: bakboek en 1-euro-ontbijtje
Ook het publiek kon via Facebook zijn keuze kenbaar maken. Nog nooit waren vakjury en publiek zo eensgezind. Net als de vakjury koos het publiek vrijwel unaniem voor bakboek als foodlingo van 2014. ‘Een no-brainer,’ zoals een van de stemmers het uitdrukte.
1-euro-ontbijtje (tweede bij de vakjury) werd het publieks fauxlingo 2014.
Over de juryleden: Sinds 2005 verzamelt journalist Ronald de Nijs op Zestz culinair nieuws uit binnen- en buitenland. Foodtrendanalist Marjan Ippel is oprichter van Talkin’ Food, schrijft voor onder meer ELLE Eten en is auteur van de zojuist bij uitgeverij Kosmos verschenen Foodlingo Bijbel (ISBN 9789021558097), waarin het foodlingo du moment wordt beschreven en verklaard. Duurzaam visinblikker Bart van Olphen van Bart’s Fish tales werd dit jaar wereldberoemd met zijn 15-secondenkookfilmpjes op Instagram en heeft nu een eigen kanaal op Jamie Olivers Foodchannel. Ook maakte hij Vis uit Blik. (Uitg. Kosmos; ISBN 9789021557175).