Back to Black

Vorige week werd in Austin, Texas, de jaarlijkse South by South West gehouden. SXSW is hét festival voor toekomstgeluiden in muziek, film, all things interactive en food. Food & Wine magazine leidde er een sessie over de toekomst van… koffie. Binnenkort is het dan echt zover: onze artisanaal getrainde smaakpapillen zijn dan toe aan het weglaten van dat waar de koffiebarindustrie nu nog op drijft. Het is wit en het schuimt.

Hold the milk! © Marjan Ippel

Hold the milk! © Marjan Ippel

Er werden op SXSW vijf koffietrends gesignaleerd. Zo zal de koffiepot steeds minder rond gaan, ten faveure van de zogenoemde ‘single serve’: het per kopje zetten en serveren van de koffie. Wel zo custom made.
Ook zullen koffiebonen smakelijker worden. Niet omdat plantageboeren de bonen manipuleren, maar omdat de consument steeds beter toegang krijgt tot goede indie koffieboeren die daardoor meer zullen verdienen en meer technologie kunnen aanwenden om méér lekkere bonen te groeien.
Dit met dank aan internet, waardoor ook meer online gekocht gaat worden en de consument met behulp van bijvoorbeeld apps de gekochte bonen ook optimaal zal kunnen omzetten in het vloeibare zwarte goud.
Leuk, maarrr… de echte koffierevolutie zit hem niet in het toevoegen, maar in het weglaten. Volgens de vooruitzichten van voorlijke koffiebranders als Counter Culture Coffee hadden we tot voor kort melk en suiker nodig om de gemiddelde armzalige bonen en/of zetwijze verteerbaar te maken. Maar omdat er steeds meer goede koffie op de markt komt en de koffiedrinker dankzij de indie artisanale koffiecultuur meer en meer gewend raakt aan de smaak van goede koffie, worden beide toevoegingen op den duur geheel overbodig. Waarbij dient te worden opgemerkt dat suiker al jaren terecht taboe is bij de gemiddelde ‘koffienazi’ (zie Seinfelds soup nazi).
Wat het afvoeren van melk betekent voor de latte-artindustrie hoef ik hier niet uit te spellen.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Barista, m’n koffie is koud!