Avondkoffie gevraagd

Wanneer wordt er thuis koffie gedronken? Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. In koffiebars? Als je geluk hebt vanaf zeven uur ‘s morgens. Maar meestal vanaf half negen, en in ieder geval nooit later dan tot zes uur ‘s avonds. Oftewel: tijdens kantooruren. En in restaurants? Vooral na het diner. Wat klopt er niet in dit plaatje?

Ochtend batchy bij Lot 61, Amsterdam; © Marjan Ippel

Ochtend batchy bij Lot 61, Amsterdam; © Marjan Ippel

Nu we niet meer avondvullend dineren en vaak zelfs niet meer een hele maaltijd bij één horecalocatie genieten, staan we steeds vaker voor de vraag: waar vinden we ‘s avonds na het eten nog een echt goede kop koffie?
En niet alleen na het eten, ook na de film, een concert of een bezoek aan dat familielid dat nog steeds gelooft in Senseo-sprookjes.
Nergens. Want koffiebars sluiten allemaal op z’n laatst om zes uur ‘s avonds. Kennelijk in de onterechte veronderstelling dat iedereen lijdt aan slapeloosheid als er na zessen nog cafeïne wordt gedronken.
En dus sta je daar na je diner bij die leuke hamburgertent of zelfs dat geweldige sterrenrestaurant, waar de koffie helaas nog altijd het cupjesvormige sluitstuk is. Je hebt behoefte aan een goeie bak, maar weet niet waar je hem moet zoeken.
In het (eet)café zien ze je al aankomen. Die maken de espresso-machines op zijn laatst om acht uur ‘s avonds al schoon.
In Italië serveren de barretjes gewoon de hele dag door koffie. Wil jij om elf uur ‘s avonds nog een bakkie, moet jij weten.
Dat betekent dat ondernemend Nederland met al die notoire koffiedrinkers een hele avondmarkt gewoon laat liggen! En dat terwijl er met de opkomst van de batch brew koffie niets makkelijker is dan de hele dag door schenken.
Net als ontbijt, dansen, cocktails en granola gaat koffie voor de huidige consument gewoon het klokje rond, 24/7. Maar helaas niet voor de koffiehoreca. Afgezien van Italiaanse ijssalons die meestal wel het goede (Italiaanse) voorbeeld geven en ‘s avonds probleemloos een espresso voor je zetten.
Op het Amsterdam Coffee Festival in april voorzagen de koffiewatchers van European Coffeetrip dat fine dining en koffie steeds meer hand in hand zullen gaan met koffie-spijscombinaties.
Maar hoe zit het met avondopenstellingen van de koffiebars? En waar blijven de kwalitatieve hotelkoffiebars met avondkoffie?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook de koffietrendvoorspellingen van Jeffrey Young van het Amsterdam Coffee Festival.

Lees ook: Barista, m’n koffie is koud!