Asian Summer

De eetwereld is in de ban van freak shakes en freak icecreams. Over the top gevaartes met een lading zoetigheid die ver voorbij het gebruikelijke bolletje ijs gaat. Anything goes. Van suikerspin op of om het hoorntje, tot churros, soesjes, donuts, hele repen chocola, pocky sticks, popcorn en sprinkles. Heel veel sprinkles. Veel van deze ijstrends komen uit Thailand, Taiwan, Singapore en Hongkong. Het wordt een Asian summer. LEES MEER>>>

IJs in Beijing; © Marjan Ippel

Egg puff icecreams of egg waffles zijn zo’n voorbeeld: in Hongkong en Beijing al een paar jaar een hit. En nu zie je ze ook in Londen, LA én Amsterdam. De egg puff, een wafel met luchtige bolletjes, is van oorsprong een Hongkongse straatlekkernij op zich. Nu wordt-ie gevouwen en als ijshoorntje gebruikt.
Of de spring roll, een lapje deeg dat normaal wordt gevuld met hartigheden, waar op de night market in Taipei nu terplekke geschaafd pindarotsjes- of pruimenijs met koriander in wordt gevouwen.
Waarin vervolgens de zoetigheden torenhoog worden opgestapeld. Van pocky sticks – in Azië populaire chocoladestokjes in allerlei smaken – tot sauzen, snoepjes, donuts, popcorn en churros (Spaanse gefrituurde deegstaven).
Die churros worden zelf ook vaak gebruikt als hoorntje. Door er ijs in te spuiten en ze vervolgens te dopen in bijvoorbeeld een chocoladebadje.
Vorige week in Beijing zag ik éclairs en doughnuts gevuld met ijs. Wolken van suikerspin om en op ijshoorntjes en popcorn erbovenop. Ik zag de ook in NYC populaire taiyaki (Japanse wafel in de vorm van een vis) gevuld met ijs, bedekt met fruit, sprinkles en pop sugar, en ingestoken met gestreepte pocky sticks.
Ik zag de van oorsprong Thaise en hier ook opkomende ice rolls: op een ijskoude plaat uitgesmeerd en opgerold ijs. En ik zag moleculaire stikstof van ijsjes stromen, die de enorme gevaartes een extra idee van ijs- en ijskoud meegaven.
In elk ijsje staan verschillende texturen centraal: zacht om te likken en knapperig om in te bijten, met de nodige verrassingselementen als popsugar (knettersuiker) of spicy popcorn.
Soms wordt een bakje jackfruit mét vorkje bovenop een freakshake geplaatst om ook de kauwbehoefte te bevredigen.
Standaard is dat bij een ijsje of shake elk van de vijf zintuigen wordt gevoed. 
Ik zag ook opvallend ingetogen, maar kleurige, gevouwen rozen en Nijntjes van ijs.
Alles goed voor de foto. Want dat die ijsjes massaal met de selfiestick worden gefotografeerd en op de sociale media worden gezet, is duidelijk. Of dat nu op Instagram is in het westen, of op Weibo in China.
En dat suiker eigenlijk de schurk du moment is, lijken we voor even te vergeten.
Het wordt een Asian summer.

Beijing Selfie met eggpuff ijs; © Marjan Ippel

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food®.

Lees ook: Terrasjesweer met plank.