Ambachtelijke oploskoffie? Yep!

Ik schreef het al eerder: de koffierevolutie is nog lang niet uitgeraasd. Zo valt er nog heel veel te winnen op het gebied van snelheid en gemak in combi met kwaliteit op de niet-espressodrinkende thuismarkt. En juist daar heeft een San Francisco start-up met de veelzeggende naam Sudden Coffee een grote stap gezet. Ambachtelijke instantkoffie voor thuis. Echt.>>>>

De oplossing voor instankoffie heet Sudden Coffee

De oplossing voor instankoffie heet Sudden Coffee

Instantkoffie is het laatste redmiddel. Als er niets anders meer voorradig is, en om welke reden dan ook andere dranken even geen optie zijn, dan en enkel dan willen we eventueel wel een kop oploskoffie drinken. Als niemand kijkt.
Ook op de camping zit er een pot in de plastic voorraaddoos. Voor je weet maar nooit. Bijvoorbeeld als je trouwe percolator ineens dienst weigert. Wat nooit gebeurt.
In Turkije, Griekenland en andere mediterrane landen doen ze trouwens helemaal niet zo moeilijk over gevriesdroogde en tot poeder verpulverde oploskoffiebonen. In een paar seconden maak je er een verfrissende frappé mee zonder dat je ook maar een seconde hoeft te ‘frapperen’!
En in Taiwan kocht ik elegante oploskoffies gewoon in de 7-11 buurtsuper. In Rusland is een chique pot Nescafé zelfs een regelrecht statussymbool met bijbehorend prijskaartje.
Schrik niet: die kant gaan wij ook op. 6 euro voor een kop poederkoffie met heet water? Het wordt al betaald. In Helsinki, Finland, zoals ik laatst schreef, waar de in 2015 tot beste barista ter wereld gekroonde Kalle Freese van Freese Coffee Co. voor dat bedrag instant topkwaliteit serveert.
En nu is er de start-up uit San Francisco die zich met ambachtelijke oploskoffie specifiek op de thuismarkt richt: Sudden Coffee. Niet toevallig is de eerdergenoemde Finse Kalle Freese mede-oprichter.
In elk reageerbuisje vol gevriesdroogde en verpoederde topkwaliteitbonen uit Ethiopië, Colombia en andere koffielanden gaat precies voldoende koffie voor één mok. Heet water erbij of melk, en binnen een paar seconden bevredig je je cafeïnezucht.
Oploskoffie klinkt niet direct als een vooruitgang. Maar dachten we dat tot voor kort ook niet over met potten tegelijk gezette filterkoffie? En kijk nu hoe belangrijk batch brew coffee in korte tijd is geworden op juist de kwaliteitsmarkt.
Zolang Kalle persoonlijk garandeert dat de oploskoffie al z’n smaak, kracht en body behoudt, alsof het een door hemzelf of jouw eigen favo barista vers gezette filterkop betreft, wil ik het proeven.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Vakantiedrankjes.