Alle dagen food(feest)

Kookboeken gaan als warme zoete broodjes over de toonbank van de zelfroosterende barber-&-coffeeshops. Het groeiende aantal nieuwe horecazaken en vooral -nichezaakjes is voor geen sterveling meer bij te houden. En ook de foodtruckfestivals en ‘sociale’ eetinitiatieven zijn nauwelijks nog te tellen op de handen van honderd thuiskoks. Alsof iedereen die genoeg heeft van z’n 9-5-baan zijn/haar heil zoekt in het uitventen van eten. Alle dagen food(feest)!

Zijn 010, 020 en 030 binnenkort Het Nieuwe Hongkong? © Marjan Ippel

Zijn 010, 020 en 030 binnenkort Het Nieuwe Hongkong? © Marjan Ippel

Ook iedereen die ‘iets’ wil bijdragen aan de oplossing van de wereldproblematiek, lijkt ervan overtuigd dat (gezamenlijk) eten de weg is tot verlossing. Van het Amsterdamse Bankjescollectief tot de World Of Food, van Restaurant Day tot de tiende vestiging van het zich tegenwoordig nadrukkelijk als ‘duurzame’ supermarkt ponerende Marqt, of de Derde van Hutspot. Het nieuwe adagio: Elke Nederlander z’n eigen niche-eettent/bankje/hal/truck/super/bar.
Het wordt ons momenteel ook wel heel gemakkelijk gemaakt: de drempel om zelf iets op te starten was nog nooit zo laag. En dat niet dankzij de traditionele banken die juist de hand op de knip houden. Maar dankzij de talloze crowdfundingsites die vooral succesvol lijken in kleinschalige indie eetinitiatieven. Waar de klant weer koning is, net als het eten. Eters crowdfunden kokers en daar worden ze beiden beter van. En als het even meezit, de rest van de wereld ook.
Zien onze grote steden er over vijf jaar uit als – zeg – Bangkok of Hongkong, met op elke straathoek een creatief one-trick pony eetstalletje? Of beleven we slechts een heerlijk interbellum tussen twee carrière/ego/moneygerichte era in? En verplaatst de huidige attentie zich over een tijdje gewoon weer rücksichtslos naar de volgende New Cool?
De tijd zal het leren. Tot die tijd: genieten! Op festivals is het inmiddels alle dagen foodfeest. Maar wat ik nog mis, is een door mijn eigen straat rijdende zelfschillende frietboer met huisgerookte mayo. Iemand?