A New York state of Radler

The New York Times vroeg lokale culinaire connoisseurs wat de New Yorker komende herfst op het horecabord kan verwachten. En ook al brokkelt de hegemonie van deze voor jonge chefs te duur geworden stad af ten faveure van midtown-America, voorlopig komen all things New York nog altijd met enige vertraging hierheen. Verwacht dus octopuspastrami, visgeraamtes, nóg onbekendere stukken rood vlees… en de radler. Eh?!

Het beroemde fietswiel van kunstenaar Marcel Duchamp; foto uit 1951, naar het origineel uit 1913

Het beroemde fietswiel van kunstenaar Marcel Duchamp; foto uit 1951, naar het origineel uit 1913

Eerder blogde ik over het verschijnsel dat de Nederlandse (Europese) menukaart gedomineerd wordt door Americana als de burger, haute dog, lobster roll en pulled pork. Voor Europeanen staat de Amerikaanse keuken momenteel voor traditioneel fastfood slow geproduceerd. Even geliefd bij de Europeanen als bij de Amerikaanse jeugd, die McDonald’s de rug toekeert en in de rij staat voor zaken met een beter in deze tijd passende biomarketingstrategie, zoals Chipotle. Zo bleek deze week uit onderzoek.
Ook de New Yorker die elke ‘Nieuwste Lokale Hotspot’ frequenteert, houdt van slow Americana, maar dan met een twist. Vandaar innovaties als octopuspastrami en pulled lamb. Ook het sundae ijs en de NY cheesecake ondergingen een make-over in trendtenten als het recent geopende Mulino a vino.
Op diezelfde trendlijst ook de radler. Dat Zuid-Duitse mixje van bier en citroensap dat ‘fietser’ betekent en hier sinds twee zomers bergopwaarts gaat. Oorspronkelijk vers gemixt, maar door Noord-Europese bierfabrikanten geflest. En dat vaart goed in New York?
Zoals wij die stad zien als ons culinaire voorland, zien New Yorkers ‘The Old Country’ Europa nog altijd als hun culinaire achterland. De hele microbierbrouwerij haalden zij uit Duitsland en België, waarna deze pas de rest van Europa bekeerde. Als logisch vervolg verschijnt nu de radler op de toog. Maar dan wel in een New Yorks slow jasje: dus niks geen prefab flesje, maar bijvoorbeeld vers gemixt met geklaard grapefruitsap bij Booker & Dax. In cocktailbar 151 staan zelfs vier varianten op de kaart. En ook Bierocracy komt met een huisradler.
Met een beetje geluk gaat de radler nu dus ook hier huisgedraaid worden.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014