2015: Het jaar van de koffiepercolator

Met espressogebaseerde koffie begon de koffierevolutie. Om al snel te worden gevolgd door filterkoffie. Jarenlang domineerde het Japanse nostalgie-meets-hi-tech V60 filter van Hario de baristawereld. Liefst geplaceerd op een zogenaamde ‘brew bar’: een rijtje filters gemonteerd op een houder. En elke zichzelf respecterende barista poogde op dat kleine filterspectrum zijn eigen punt te maken. Amerikaanse drippioniers Blue Bottle Coffee zetten opnieuw de eerste stap in een geheel andere richting: de mokkapot, AKA percolator. Nieuw, nu nóg percolator!

De mokkapot is De Nieuwe Espressomachine

De mokkapot is De Nieuwe Espressomachine

‘Welke machine heb jij thuis?’ was sinds de koffierevolutie de eerste vraag die elke koffievolger aan anderen stelde. Die vraag maakte mij altijd wat ongemakkelijk, want net als een rechtgeaarde Italiaan ga ik voor een espressogebaseerde koffie de deur uit en dus heb ik geen machine thuis.
Dat antwoord werd lang met opgetrokken wenkbrauwen begroet. Hoe is het mogelijk dat iemand in deze koffietijden geen espressomachine heeft en toch gewoon elke dag nog de moeite neemt uit bed te stappen?
Een tikje beschroomd liet ik er dan op volgen dat ik, zoals elke rechtgeaarde Italiaan, thuis een percolator heb. Ook al wist ik al heel snel dat Italianen en hun koffie voor een gemiddelde barista zeker niet als maatgevend worden gezien…
Een mokkapotje dus (daarbij even voorbijgaand aan het onderscheid dat puristen maken tussen een percolator en een mokkapot…). Zo’n koffiepot voor op het vuur, waarbij heet water onderin de pot wordt verhit, daardoor in stoomvorm opstijgt en door de gemalen koffiebonen wordt geperst, om in het bovenste compartiment weer als vloeibare koffie neer te dalen.
In afwachting van een besmuikte reactie dook ik dan alvast een beetje in elkaar. Maar tot mijn verbazing werd hier door de baristi altijd positief op gereageerd. Een percolator, wisten ze me zonder uitzondering te vertellen, is een pure, ambachtelijke koffiezetmethode die prachtige zuivere smaken opleverde, waarvoor ik me zeker niet hoefde te schamen. Phew!
Toch heeft het ondanks dit onder baristi wijdverbreide idee, nog járen geduurd voor er ook daadwerkelijk een percolatorinnovatie kwam. Maar nu presenteert de Amerikaanse pionier Blue Bottle Coffee zijn moderne stalen kijk op de klassieke zetmethode. Met geïntegreerde kurken greep en een witte keramische bovenpot.
De Italiaanse connectie met koffie werd in de afgelopen revolutiejaren ostentatief doodgezwegen, omdat Italianen voor een gemiddelde barista net zoveel met De Nieuwe (Espresso)Koffie te maken hadden als de Fransen volgens koks met De Nieuwe Keuken. Maar raad nu eens wat Blue Bottle’s pay off is: ‘Reinventing an Italian classic.’
Ik voorzie in 2015 een glorieuze koffierehabilitatie voor de Italianen.
Check: Blue Bottle.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014-2015

Lees ook: Upstreet & Flexpats: Foodtrends 2015