2014: Het jaar van de foodscepticus

Heeft u nog een broodbuik? Eet u dan niet volgens de voedselzandloper, het paleodieet, of tenminste glutenvrij? We zijn een eetvolk in de war. We rennen achter elke nieuwe eetwaarheid aan. Maar voor een groeiende groep is de grens bereikt. 2014 wordt het jaar van de Foodscepticus.

Zoooo 2013 om geen brood te eten? Concept Of Life brood van Karel Goudsblom; © Marjan Ippel

Zoooo 2013 om geen brood te eten? Concept Of Life brood van Karel Goudsblom; © Marjan Ippel

Koffie: jarenlang in het verdomhoekje gezeten. Tot de drank ineens op het schild werd geheven en een gezondheidsmust werd. Wijn: idem. Eieren: van cholesterolbommen tot levensredders en ultieme vlees-en-broodvervangers-in-één. Andersom ging omega-3 in 2013 van goed naar fout. En brood van ‘daar zit wat in’ tot ‘broodbuik’ – iets dat je te allen tijde dient te voorkomen door brood rigoureus uit je dieet te schrappen. De broodconsumptie daalde in 2013 aanzienlijk dankzij boeken als Broodbuik en De Voedselzandloper en dankzij het populaire paleodieet, dat onder meer vleesconsumptie predikt. Maar was vlees eten niet juist verschrikkelijk fout?
Benieuwd wat 2014 brengt qua ver- en geboden op eetgebied. Las ik laatst toch een artikel dat het drinken van koffie de hartslag verhoogt. Zelfs wetenschappelijk onderzoek doet aan retrodenken, zo lijkt het. Want begon met dit inzicht in de jaren zeventig niet de antikoffielobby die ervoor zorgde dat duizenden mensen op medisch advies hun dagelijkse bakkie troost lieten staan?
Voor steeds meer consumenten is de grens langzamerhand bereikt. Ze zijn zo murw geslagen met telkens weer andere gezondheidsinzichten, die elkaar ook nog voortdurend tegenspreken, dat ze analoog aan ‘Schijt Aan Sonja’ (kent u die nog?) schijt aan gezondheidsprofetieën krijgen. De Voedselzandloper zou weleens de laatste gezondheidsprofetie kunnen zijn geweest die consumenten nog op de been kreeg. 2014 wordt het jaar van de foodscepticus.
Maar of we in plaats van op gezondheidsdiëten en hypes weer gaan leren vertrouwen op ons eigen gezonde verstand, is nog maar de vraag. Misschien kunnen we deze uit de retrokast halen? ‘Eet niets waar “te” voor staat.’

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2013