020 Eindelijk culinair volwassen

Een whiskybar met pan-Aziatische keuken, een nouveau-niçoise restaurant, Aziatische zaken in verschillende prijsklassen, all-day brunchtentjes, hummusbars, een stadsboerderij, een satébar, lokalebierbars met bites, een enkele Italiaanse zaak, een vins naturels-bar, hotel-restaurants, nog meer hotel-restaurants… Valt er een lijn te ontdekken in de nieuwe horeca-aanwas van onze (culinaire) hoofdstad? Nauwelijks. Is dat erg? Neu.

Geen hamburger te bekennen bij Glouglou, Amsterdam

Geen hamburger te bekennen bij Glouglou, Amsterdam

De tijd dat er elke dag van de week een hamburgerbar werd geopend of een vintage conceptstore met in-huis koffiebar, fietsreparatie-workshop, kapper en lunchzaak, lijkt voorbij. Amsterdam ontworstelt zich langzaam aan de gangbare universele en vrij inwisselbare hip(burger)concepten, zo lijkt het. In plaats daarvan staan jonge én oude durfondernemers op die niet klakkeloos kopiëren wat elders op de wereld al een geheide hit is gebleken, maar kijken wat ze zelf missen in de stad en waar ze zelf graag zouden aanschuiven met vrienden, geliefde en/of familie.
Iets soortgelijks gebeurt al een paar jaar in Parijs, maar daar is het vooral gedreven door de vele, vooral Amerikaanse, expats die de stad tijdelijk onveilig maken en geen genoegen meer nemen met het gebrek aan culinaire innovatie (en goede koffie en dito ontbijt) in de gastronomisch eens zo voorlijke lichtstad.
Nu was er in Amsterdam tot voor een paar jaar ook een groot gebrek aan culinaire innovatie, goede koffie en ontbijtjes, en ook daar hebben expats zeker hun pionierswerk verricht. En ze doen dat nog steeds, getuige alleen al de volgende week te openen nouveau-niçoise restaurant The Duchess van de makers van Izakaya en Momo, en Wolf Atelier van de Oostenrijkse chef Michael Wolf.
Maar de ontwikkeling wordt – toch een beetje in tegenstelling tot Parijs – nu rap overgepakt door de Groot-Amsterdammers zelf. Zoals de pas geopende Gastrobar Oriental van Ron Blaauw, een Aziatisch restaurant zoals er nog niet in Amsterdam was. En het binnenkort te openen, eveneens Aziatisch-georiënteerde, HappyHappyJoyJoy van Julius Jaspers.
De huidige enorme diversiteit aan nieuwe eetbars, restaurants en ‘tentjes’, van fine tot informeel shared dining, toont de volwassen positie die Amsterdam inmiddels bekleedt in het globale gastronomische landschap.
Straks krijgt Amsterdam nog culinaire pelgrims uit het buitenland. Wordt het toch nog eens een echte wereldstad.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Hummusiya, hummusbar of -bistro